Diferențele dintre produsele liofilizate și cele deshidratate cu ajutorul temperaturilor înalte

Diferențele dintre produsele liofilizate și cele deshidratate cu ajutorul temperaturilor înalte

Produsele liofilizate si cele deshidratate traditional, desi suna similar, au cateva aspecte cheie care le diferentiaza in ceea ce priveste textura si gustul.

Deshidratarea traditionala presupune expunerea produselor la aer uscat, eliminand astfel orice urma de umiditate. Acest proces influenteaza direct atat gustul, aspectul, cat si proprietatile nutritive ale acestora.

Liofilizarea este bazata pe inghetare, urmata de o scadere a presiunii ceea ce permite apei din produsul respective sa sublimeze direct din faza lichida in faza de vapori, ceea ce mentine structura si compozitia initiala a produsului . 

Aspect si textura

Deoarece prin procesul de liofilizare se indeparteaza aproape toata umiditatea sau continutul de apa din alimente, produsele au o textura mult mai crocanta si aerisita decat aceleasi produse deshidratate traditional, cu ajutorul temperaturilor ridicate.

Fructele deshidratate in mod traditional tind sa fie masticabile si dulci, deoarece detin o treime din continutul sau original de apa (unele fructe uscate, cum ar fi bananele, devin tari si fragile).

Totodata, fructele liofilizate contin putin spre deloc apa, ceea ce le pun in topul produselor deshidratate. Acest lucru permite produselor liofilizate sa aiba o textura crocanta. Veti fi surprinsi de cat de usoare sunt fructele liofilizate in comparatie cu fructele deshidratate. 

Beneficii:

Gust. Alimentele deshidratate isi pot pierde o mare parte din aroma, din cauza proceselor de uscare la caldura, utilizate pentru indepartarea umezelii. Produsele liofilizate  isi pastreaza cea mai mare parte din aroma originala pana cand sunt gata sa fie savurate.

Nutritia. Produsele liofilizate isi pastreaza aproape toti nutrientii. Acest lucru se datoreaza faptului ca liofilizarea elimina doar continutul de apa. Deshidratarea in mod traditional poate elimina mai mult din continutul nutritional datorita proceselor de incalzire utilizate pentru evaporarea umiditatii.

Aditivi. Gustarile uscate necesita, de obicei, o cantitate echitabila de conservanti pentru a le mentine proaspete. Deoarece prin liofilizare se indeparteaza cea mai mare parte a umezelii, nu este nevoie sa adaugati aditivi pentru ca produsele sa reziste perioade indelungate de timp. Acest lucru face ca fructele liofilizate sa fie o optiune mai sanatoasa.

Perioada de valabilitate.  Deoarece alimentele deshidratate contin aproximativ o treime din umiditatea lor, au o perioada de valabilitate mult mai scurta. Apa ramasa in interiorul produselor deshidratate poate provoca o crestere, cu usurinta, a mucegaiului si a bacteriilor. In schimb, alimentele liofilizate pot fi pastrate ani de zile in ambalajul adecvat la temperatura camerei si isi pastreaza aroma originala si crocanta!

 

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs