Liofilizarea–soluția optimă de conservare

Liofilizarea este una dintre cele mai optime metode de conservare a fructelor și legumelor, ba chiar și a bucatelor pregătite în prealabil.

Liofilizarea sau criodesicarea este un proces de deshidratare folosit de obicei în conservarea fructelor si legumelor.

Liofilizarea este bazată pe înghețare urmată de o scăderea presiunii pentru a permite apei din produsul respectiv să sublimeze direct din faza lichidă în cea de vapori.

Liofilizarea are ca finalitate obținerea unor produse de înaltă calitate cu pastrarea proprietatilor produselor pentru un timp indelungat.

Se menține forma originală a produsului, iar prin rehidratare se obține un produs cu o calitate excelentă.

  • Prima etapă a procesului este de înghețare a substanței la temperaturi intre -40 și -70 de grade, în funcție de proprietatiile produsului ce va fi liofilizat. Aceste temperaturi se pot menține câteva ore pană se asigură că produsul a ajuns la temperatura dorită.
  • Următorul pas este vidarea incintei la presiuni mai mici de 500 μBar.
  • Al treilea pas este uscarea soluției ridicând temperatura în incintă undeva între -20 și -40 de grade și menținerea temperaturii și vidului pentru o perioada îndelungata. În funcție de volumul incintei și al substanței, acest pas poate dura și 48 ore. Important este ca în toată această perioadă particulele de apă care se transformă din gheața direct în abursă fie captate și ținute departe de produsul liofilizat.
  • Al patrulea pas este readucerea produsului la temperatura camerei.

Avantajele fructelor liofilizate

Fructele liofilizate sunt superioare fructelor uscate in mod traditional, deoarece nu sunt pierdute valorile nutritive, nu contin coloranti si aditivi care imbogatesc aspectul fructului.

Fructele liofilizate sunt superioare fructelor inghetate, deoarece nu contin apa in exces si pot fi pastrate oriunde nu doar la temperaturi scazute.

Prin faptul ca nu contin apa, acestea se pot pastra o perioada indelungata.

La contactul cu alte alimente lichide, lapte,apa,suc de fructe si chiar iaurt, fructul revine la forma initiala, pastrandu-se toate elementele nutritive intacte.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs