Totul despre liofilizarea fructelor si legumelor: intrebari si raspunsuri

      Din dorinta de a avea un stil de viata sanatos, a luat amploare una dintre cele mai eficiente metode de conservare a fructelor si legumelor: liofilizarea. Aceasta garanteaza mentinerea gustului, a valorilor nutritive si a unui termen mare de valabilitate. Desi, initial, era folosita doar in industria farmaceutica, in zilele noastre, avem avantajul de a ne bucura de multe produse liofilizate. Gratie tehnologiei moderne, putem mentine nealterata structura chimica din substantele active.

 

Ce inseamna liofilizare?

Liofilizarea reprezinta eliminarea apei dintr-un produs, prin inghetare, iar ulterior gheata va fi sublimata (apa din fruct/leguma trece din stare solida in stare de vapori) prin intermediul unui aparat de aspirare. Pe o perioada indelungata, aproximativ 25 de ani, aceste produse isi mentin textura, forma si gustul, precum si valorile nutritive din care sunt alcatuite, insa trebuie sa fie pastrate in pungi etanse sau in orice recipient care sa nu permita patrunderea aerului.

 

Care sunt avantajele fructelor si legumelor liofilizate?

·       Isi pastreaza valorile nutritive;

·       Structura celulara nu este distrusa;

·       Mentinerea proprietatilor, precum gustul, mirosul si textura;

·       Nu contin adaos de zahar, ingrediente artificiale, aditivi sau conservanți;

·       Sunt considerate gustari delicioase si sanatoase;

·       Reprezinta o sursa buna de energie

 

Fructul liofilizat poate fi rehidratat?

Da, fructul se rehidrateaza in momentul in care este introdus intr-un mediu lichid.

 

Cum pot consuma fructul liofilizat?

Fructul liofilizat poate fi consumat ca atare ori in combinatie cu cereale, lapte, iaurt etc.

 

Pot folosi mix de legume cand gatesc?

Da, scopul acestui mix de legume este de a diminua timpul dedicat gatitului. Odata introduse in apa, ele vor recapata structura legumelor proaspete. Astfel, nu vei mai pierde timpul curatand si tocand legumele.

 

De la ce varsta pot consuma copiii fructe liofilizate?

Se recomanda introducerea fructelor liofilizate in alimentatia copiilor, dupa varsta de 1 an, insa daca le rehidratezi, le poti introduce odata cu inceperea diversificarii, dupa 6 luni.

 

De ce se diminueaza greutatea produsului liofilizat?

Produsul liofilizat este mai usor, intrucat 98% din cantitatea apei este eliminata.

 

Ce aleg, fructe confiate sau fructe liofilizate?

Spre deosebire de cele confiate, fructele liofilizate nu au zahar adaugat, isi mentin valorile nutritive si nu au un adaos mare de calorii.

 

Pot folosi fructe liofilizate in prajituri?

Da, fiind introduse intr-un mediu lichid, ele isi vor redobandi textura fructului proaspat.

 

Fructele liofilizate contin zahar?

Atat fructele, cat si legumele liofilizate reprezinta o alimentatie 100% naturala. Acestea nu contin adaos de zahar, ingrediente artificiale, aditivi sau conservanți.

 

Cat timp pot fi pastrate produsele liofilizate?

Daca acestea sunt pastrate intr-un ambalaj adecvat, fructele ori legumele liofilizate rezista pana la 25 de ani, mentinandu-si gustul si textura.

 

Cum depozitez fructele/legumele liofilizate?

Acestea pot fi pastrate la temperatura camerei, insa intr-o punga cu inchidere etansa.


Ce produse alimentare pot fi liofilizate?

Fructe, legume, carne, produse lactate, deserturi și multe altele.

Ce produse alimentare nu pot fi liofilizate?

Produsele care sunt, in mare parte, alcătuite din grăsime sau mult zahăr nu vor îngheța bine. De pilda, nu se pot congela gemurile și jeleurile care sunt în mare parte realizate din zahăr. Fructele proaspete și majoritatea deserturilor sunt compatibile cu liofilizarea.

Cât timp este necesar pentru procesul de liofilizare?

În medie, aproximativ, 24 de ore este timpul estimat pentru liofilizare.
 

Pot fi introduse diferite produse în aparatul de liofilizare?


Da, dar supravegherea este necesară. Desi este sustinuta ideea că aromele nu se amestecă, s-a constatat că o fac. De exemplu, in urma procesului de liofilizare, s-a realizat ca fructul kiwi liofilizat preluase un iz de fasole verde. Sfaturile celor de pe grupurile dedicate liofilizarii sugerează plasarea produselor cu aromă mai puternică pe rafturile superioare, iar pe cele cu arome mai blânde, pe rafturile inferioare.

Cum știi când s-a încheiat procesul de liofilizare și că produsele sunt uscate?


Aparatul detectează conținutul de umiditate al produselor și finalizează intregul proces automat, dar uneori este necesar să suplimentati timpul.

Cum pot fi utilizate produsele liofilizate în deserturi?

Puteti folosi produsele ca atare sau pudra din fructe liofilizate in rețetele preferate.
Fructele liofilizate (cele cu mai puțin zahăr) pot fi zdrobite cu usurinta, folosind un blender sau robot de bucătărie. Pulberea rezultată va avea o  culoare strălucitoare și va fi intens aromată. Puteți utiliza această pulbere atat în smoothie-uri, cat si pentru aromatizare. De exemplu, adăugați pudră de căpșuni pentru a face frisca cu aromă de căpșuni.


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs